کدخبر:1215/13960801

1 آبان 1396

باکسب عنوان برتر جشنواره کسب وکار کامپوزیت ایران:
طراحی و ساخت انواع قطعات کامپوزیتی پیشرفته با استفاده از فناوری بریدینگ توسط محققان دانشگاه صنعتی اصفهان
محققان دانشگاه صنعتی اصفهان با بهره گیری از فناوری بریدینگ، امکان طراحی و ساخت انواع قطعات کامپوزیتی پیشرفته با مقاطع گوناگون به منظور بهره گیری در صنایع مختلف کشور را فراهم نمودند.

در این طرح که حاصل شش سال تلاش محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در رشته های مهندسی نساجی و مهندسی مکانیک است، با بهره گیری از بزرگترین ماشین بریدینگ مدور در ایران، مغزی­ هایی با سطح مقطع­ های مختلف همچون دایروی، بیضوی، تخم­ مرغی شکل و ماهواره­ ای (ایرفویل) با استفاده از الیاف کربن به عنوان نمونه تولید و پس از عملیات تزریق رزین و تولید کامپوزیت برید نهایی، در شرایط بارگذاری خمشی مورد آزمایش قرار گرفته است.

دانشجوی دکتری مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به ویژگی های این طرح تحقیقاتی گفت: امروزه کامپوزیت­ ها در انواع سازه­ های مهندسی شامل هواپیما، پرنده­ های بدون سرنشین، خودرو، وسایل ورزشی، پل، ساختمان، مخازن و لوله ­ها، پزشکی و غیره در حجم وسیعی مورد استفاده قرار می­ گیرند.

مهندس جلیل حاج رسولیها افزود: این کاربری وسیع، متأثر از کارآیی بسیار مناسب، استحکام به دانسیته و سفتی به دانسیته ­ی بالای این مواد، سرعت تولید بالا، خواص شيميايي و حرارتي مناسب در سرعت­ هاي بالا، قابلیت بسیار مناسب آن ها در ساخت سازه­ های مختلف با شکل­ های پیچیده، طول عمر بالا و غیره می­باشد.

وی با بیان این که یکی از روش­ های بسیار مهم وکاربردی در راستای افزایش این مشخصه­ ها، استفاده از پیش ­شکل یافته­ های نساجی است، تصریح کرد: با ورود کامپوزیت ­های نساجی به صنایع مختلف به ویژه صنایع هوافضا، تحول عظیمی در این صنایع آغاز گردید. بطوری که امروزه عمده­ ی پروژه­ های تحقیقاتی در صنایع بزرگ هوافضایی همچون ناسا و بوئینگ در حوزه ­ی مواد مرکب، بر روی کامپوزیت ­های نساجی بعنوان يك شيوه­ ي پربازده و سودمند صورت می گیرد.

دانشجوی دکتری مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان، تصریح کرد: در میان انواع پیش­ شکل یافته­ های نساجی، ساختارهاي بريد با توجه به قابليت شكل­ پذيري بالاي آنها، قادر به قرار گرفتن بر روي عمده ­ی شكل­ های پيچيده مي­ باشند و اين پتانسيل باعث كاهش چشمگیر هزينه­ ها­ و زمان شده که براي ساخت بسياري از سازه ­هاي کامپوزیتی مناسب خواهد بود.

حاج رسولیها، اضافه کرد: بریدینگ اساساً یک فرآیند نساجی است که قادر به درگیر کردن دو یا تعداد بیشتری از نخ­ ها در جهت­ های طولی یا اریب بوده و بنابراین می­ تواند یک ساختار یکپارچه و منسجم را تولید کرده و می توان به آن بعنوان یک پیش شکل یافته ­ی مهم اشاره نمود.

وی با بیان این که سهولت و سادگی این روش باعث شده است که این فرآیند نسبت به برخی از فناوری های نساجی پر کاربردتر و اقتصادی­ تر باشد، تصریح کرد: در بین انواع ماشین ­آلات و محصولات بریدینگ ، امروزه کاربرد ماشین آلات بریدینگ مدور در صنایع مختلف از جمله هوافضا بشدت رو به افزایش بوده و تقریباً اکثر شرکت­ های معتبر دنیا که مرتبط با حوزه­ ی کامپوزیت می­ باشند، در حال فعالیت بر روی ابعاد گوناگون این نوع ماشین ­ها هستند.

این دانشجوی محقق دانشگاه صنعتی اصفهان به کاربردهای ساختارهای بريد بعنوان یک  تقويت کننده­ با فناوری پیشرفته در توليد کامپوزيت­ ها اشاره کرد و افزود: صنعت هوا فضا، صنعت پزشکی همچون وسايل جراحي، آندوسکوپها و اعضاي مصنوعي، صنایع خودروسازی وکشتی­ سازی، صنایع پتروشیمی از جمله ساخت کلیه مخازن و لوله­ های تحت فشار، تجهيزات ورزشي و تفريحي وبسیاری از صنایع مهم دیگر، از جمله بهره برداران از روش بریدینگ می باشند.

حاج رسولیها با بیان این که به دلیل مصارف حیاتی و همچنین مسائل امنیتی که در این نوع فناوری وجود دارد عمدتاً از انتشار مطالب این حوزه خودداری می شود، تصریح کرد: تیم ایده ­پرداز شکل گرفته در این حوزه، حدود شش سال است که به طور دقیق و علمی در حال تحقیق و پژوهش است و پروژه تحلیل، طراحی و ساخت قطعات کامپوزیتی پیشرفته با سطح مقطع های مختلف با استفاده از فناوری بریدینگ برای اولین بار در ایران توسط این تیم مطرح شده است.

وی اضافه کرد: با توجه به مزایای فراوان و منحصربفرد این فناوری در صنایع متعدد و حیاتی و نیز هزینه ی پایین و خصوصیات مکانیکی فوق العاده محصول آن، با ساخت ماشین بریدینگ در ابعاد مناسب و راه اندازی این فناوری در مقیاس صنعتی در کشور، افق جدیدی در حوزه ی کامپوزیت ها ایجاد خواهد شد.

گفتنی است: پروژه طراحی و ساخت انواع قطعات کامپوزیتی پیشرفته با استفاده از فناوری بریدینگ، که با همکاری آقایان دکتر محمد شیخ زاده و دکتر رضا جعفری ندوشن از اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و مهندس مجتبی میبدی کارشناس ارشد طراحی سازه­ های هوایی درحال انجام است، ضمن ارائه در اولین جشنواره کسب و کار کامپوزیت ایران (ISC96)، بعنوان یکی از سه طرح برتر این جشنواره انتخاب گردیده است.

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • آدرس های وب و ایمیل به صورت اتوماتیک به لینک تبدیل می شوند.
  • خطوط و پاراگرافها به صورت اتوماتیک جدا سازی می شود.
CAPTCHA
برای اطمینان از اینکه شما یک فرد حقیقی هستید و از ورود اسپمرهای خودکار جلوگیری شود.
جای خالی را پر کنید.