بر اساس تعریف بنیاد نرم افزار های آزاد، هر نرم افزاری که آزادیهایی چون اجرای نرم افزار به هر علتی، مطالعه چگونگی کارکرد نرم افزار و تغییر آن، انتشار مجدد نرم افزار به منظور کمک به دیگران و بهبود بخشیدن نرم افزار و انتشار نسخه بهبود یافته برای تمام جامعه را برای کاربرانش فراهم کند، نرم افزار آزاد شناخته میشود.
همچنین نرم افزارهای برخوردار از مجوز (لایسنس) که کد منبع آن در دسترس بوده و دارای شرایطی چون عدم تبعیض در برابر افراد یا گروه های خاص، عدم محدودسازی کاربر به منظور دستیابی به یک هدف خاص، عدم اختصاص مجوز تنها برای یک محصول خاص و عدم محدودسازی یک تکنولوژی خاص باشد، نرم افزار متن باز نامیده می شود.
از سوی دیگر نرم افزار آزاد/متن باز (Free Open Source Software -FOSS) به نرم افزاری گفته می شود که با هر دو فلسفه ی نرم افزار های آزاد و نرم افزار های متن باز هم خوانی داشته باشد.
بنابراین هر کسی آزادانه مجاز به استفاده، نسخه برداری، مطالعه و تغییر نرم افزار به هر صورتی است، منبع برنامه آشکارا به اشتراک گذاشته شده و افراد را تشویق می کند تا در بهبود نرم افزار به شکل داوطلبانه شرکت کنند.
همزمان با روز آزادی نرمافزار (SFD) بعنوان روزی برای حامیان این نوع نرمافزار ها، نخستین گردهمایی نرم افزارهای آزاد/ متن باز در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.
این گردهمائی شامل برگزاری شش کارگاه تخصصی، همایش نرم افزارهای آزاد/متن باز و نمایشگاهی جانبی به منظور ترویج این نوع نرم افزارها بود.
این گردهمائی به همت انجمن علمی کامپیوتر و آی تی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.