رئیس دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اهمیت صنایع نساجی بهواسطه تأمین یکی از نیازهای عمده بشر، گفت: در حال حاضر بیش از 50 درصد از محصولات این صنایع را منسوجات بیبافت تشکیل میدهند.
دکتر محمد ذرهبینی افزود: از منسوجات بیبافت بهعنوان یکی از مدرنترین وکارآمدترین مواد در صنعت نساجی، میتوان در تولید انواع کفپوش، فیلتر، عایق حرارتی، عایق صوتی، ژئوتکستایل، کامپوزیت، محصولات بهداشتی و بسیاری کاربردهای گوناگون دیگر استفاده کرد.
وی با بیان این که این محصول در مقایسه با سایر ساختارهای الیافی متداول از نقطهنظرات مختلف همچون هزینه تولید، تنوع موارد مصرف، تنوع ساختاری و قابلیت مهندسی نمودن خصوصیات، از مزایای فراوانی برخوردار است، تصریح کرد: با توجه به افزایش سالیانه 7 و 9 دهم درصدی فروش جهانی محصولات بیبافت، پیشبینی میشود سهم بازارهای جهانی برای منسوجات بیبافت به 25 و 8 دهم بیلیون دلار در سال 2020 برسد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی اصفهان با تأکید بر اهمیت و کاربرد ویژه این منسوجات ادامه داد: در این راستا محققان این دانشگاه در یک فعالیت پژوهشی ارزشمند موفق به طراحی و ساخت خط تولید گونهای از این منسوجات در مقیاس نیمهصنعتی و نیز طراحی و ساخت تجهیزات آزمایشگاهی ارزیابی خصوصیات این سازهها برای سنجش جاذبهای صوتی، عایقهای حرارتی و فیلتراسیون شدند.
ذرهبینی بیان کرد: این خط تولید در مقیاس آزمایشگاهی و با هدف انجام امور آموزشی و پژوهشی ساخته شده و طراحی آن بهگونهای است که ضمن انجام بازه گستردهای از تنظیمات بهصورت اتوماتیک، قادر به تولید محصولات متنوعی همچون انواع فیلترهای مورداستفاده در صنایع نفت وگاز، اتومبیل، اتاقهای تمیز، انواع ماسک و ...، عایقهای حرارتی و صوتی، جاذبهای صوتی، منسوجات جاذب مانند پدهای بهداشتی و پوشک، انواع کفپوشها مانند موکت و انواع ژئوتکستایلها در مقیاس آزمایشگاهی و نیمهصنعتی است.
وی تصریح کرد: خط تولید منسوجات بیبافت با هزینهای بالغ بر 110 میلیون تومان که بهطور تقریبی معادل یکپنجم نمونه مشابه خارجی است، بهصورت کامل در دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی و با استفاده از امکانات شرکت ماهوت اصفهان ساخته شده است.
رئیس دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان، در پایان اضافه کرد: تاکنون پروژههای متعدد در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با بهرهگیری از این خط تولید به انجام رسیده و یا در حال انجام است که حاصل آن انتشار بیش از 35 مقاله ISI و دهها مقاله در کنفرانسهای معتبر ملی و بینالمللی است.
**** طراحی و ساخت دستگاه اندازهگیری جذب صوت (لوله امپدانس)
دیگر عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در ادامه به اهمیت پیشگیری از آلودگیهای صوتی بهعنوان یکی از چالشهای کنونی بشر اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین روشهای کنترل یا کاهش آلودگی صوتی استفاده از جاذبهای صوتی است.
دکتر پرهام سلطانی با بیان این که منسوجات بیبافت به دلیل هزینه تولید نسبتاً پایین و ساختار پفکی و پیچیده بهعنوان یکی از مؤثرترین جاذبهای صوتی شناخته میشوند، تصریح کرد: با طراحی ساختار منسوجات بیبافت با کمک خط تولید طراحیشده و اندازهگیری میزان جذب صوت این مواد، گامی ارزشمند در طراحی مهندسی سازههای آکوستیک برداشته شده است.
این محقق دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: در این راستا محققان این دانشگاه موفق به طراحی و ساخت دستگاه اندازهگیری جذب صوت (لوله امپدانس) بهعنوان یک دستگاه دقیق بهمنظور اندازهگیری جذب صوت مواد متخلخل شدهاند.
سلطانی اضافه کرد: با بهرهگیری از این دستگاه نیز تاکنون 41 پروژه در مقاطع مختلف تحصیلی انجام گرفته یا در حال انجام است که حاصل آن انتشار 17 مقاله ISI و دهها مقاله در کنفرانسهای ملی و بینالمللی است.
**** طراحی و ساخت دستگاه اندازهگیری انتقال حرارت
وی طراحی و ساخت دستگاه اندازهگیری انتقال حرارت را دیگر دستاورد ارزشمند این فرآیند پژوهشی عنوان کرد و گفت: با توجه به نقش برجسته بهرهگیری از عایقهای حرارتی بهعنوان یکی از مهمترین راهکارهای کاهش مصرف و مدیریت انرژی، این دستگاه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سلطانی ادامه داد: منسوجات بیبافت به علت داشتن خصوصیات منحصربهفرد ازجمله کوتاه بودن فرآیند تولید، وزن کم، انعطافپذیری بالا، میزان انتقال حرارت کم به دلیل داشتن ساختاری متخلخل، قیمت مناسب و روشهای سریع و آسان نصب از مطلوبترین عایقهای حرارتی محسوب میشوند.
وی با اشاره به اهمیت بررسی و اندازهگیری میزان انتقال حرارت در این منسوجات، اضافه کرد: دستگاه طراحی و ساختهشده، قابلیت اندازهگیری مقاومت حرارتی انواع منسوجات را با دقت بالا (یکدهم درجه سانتیگراد) دارا است و تماماً از تجهیزات ساخت داخل ساخته شده است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه کرد: با بهرهگیری از این محصول فناورانه که با هزینه کمتر از یکدهم نمونه خارجی ساخته شده است نیز تاکنون 5 پروژه در مقاطع مختلف تحصیلی به انجام رسیده و یا در حال انجام است که ماحصل آن تاکنون انتشار 2 مقاله ISI در این زمینه بوده است.
**** طراحی و ساخت دستگاه ارزیابی فیلتراسیون
سلطانی آلودگی هوا را دیگر چالش کنونی پیش روی جامعه عنوان کرد و گفت: بهمنظور کنترل این آلودگی، محیطهای فیلتر کننده الیافی به دلیل برخورداری از سطح به حجم بالا، تخلخل مناسب، قابلیت گذردهی بالا و از طرفی توانایی مهندسی نمودن آنها و نیز هزینه تولید پایین بهعنوان مؤثرترین راهکار مقابله با آلودگی هوا به شمار میروند.
عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: در این راستا نیاز است که این محیطهای فیلتر کننده مورد ارزیابی دقیق قرار گیرند و عملکرد آنها متناسب با نوع فرآیند فیلتراسیون و مصرف نهایی بهینهسازی شود.
وی ادامه داد: دستگاه ارزیابی فیلتراسیون مطابق با استاندارد ISO 11057، دیگر محصول طراحی و ساختهشده در این فرآیند پژوهشی در دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان و با همکاری فنی شرکت ماهوت اصفهان است که توانایی اندازهگیری کلیه مشخصههای فیلتراسیون انواع محیطهای فیلتر کننده الیافی شامل راندمان، افت فشار، طول عمر، بررسی پدیده تشکیل کیک فیلتر و خود تمیزکنندگی در محیطهای فیلتر کننده را دارا است.
سلطانی با بیان این که فاز اول طراحی و ساخت این دستگاه با توان صددرصد داخلی و با هزینهای بسیار کمتر از نمونههای خارجی انجام گرفته، اضافه کرد: این دستگاه در حال حاضر در حال ارائه خدمات پژوهشی به دانشگاهیان است که میتوان از آن در زمینههای بینرشتهای آموزشی، پژوهشی و صنعتی همچون صنایع مختلف مرتبط با علم فیلتراسیون مانند صنایع پتروشیمی، گاز، نساجی، آرد، معدن، لبنیات و ... استفاده کرد.