کدخبر:1203/14010828

28 آبان 1401

برای نخستین بار در ایران
بومی سازی فناوری تولید برق از امواج دریا در دانشگاه صنعتی اصفهان / گزارش واحد مرکزی خبر
محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در یک همکاری علمی بین‌المللی با محققان دانشگاه صنعتی هامبورگ، اقدام به ساخت و توسعه یک مبدل انرژِی موج نقطه‌ای دو بدنه ای نمودند.  

مدیرگروه پژوهشی هیدرودینامیک پژوهشكده زیر دریا دانشگاه صنعتی اصفهان با اعلام این خبر بیان داشت: دانش فنی و بومی‌سازی فناوری ساخت اولین مدل مبدل انرژِی موج دو بدنه‌ای کشور به‌دست محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در یک همکاری علمی بین‌المللی به‌دست آمده‌است.
دکتر شهریار منصور زاده، با اشاره به مشخصات فنی این مبدل تولید کننده الکتریسیته، یادآوری کرد: مدل پایلوت ساخته‌شده در این پژوهشکده با ظرفیت تولید برق 8 وات، از یک بدنه شناور و یک بدنه مغروق ،شامل یک دکل و یک‌صفحه سنگین افقی، تشکیل‌شده است . در این مبدل، در اثر برخورد موج با بدنه‌های شناور و مغروق، حرکت نسبی نوسانی، در جهت عمود بر سطح آب، به وجود می‌آید. این حرکت در یک سیستم برداشت قدرت(PTO ) به یک حرکت دورانی تبدیل شده و سپس به محور یک ژنراتور برق منتقل‌شده و تولید الکتریسیته می‌کند.
استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه ساختار طراحی‌شده این دستگاه توانایی جذب حداکثر انرژی از موج را در فرکانس‌های مختلف دارد؛ ادامه‌داد:در صورت ساخت مبدلی در مقیاس بزرگتر و در ابعاد واقعی، برق تولید شده توسط این مبدل قابلیت اتصال به شبکه انتقال نیرو و یا ذخیره‌سازی در باطری های قابل شارژ را دارد.
عضو هئیت علمی پژوهشکده علوم و فناوری زیر دریا با بیان اینکه این طرح در سال 2019 با ارائه پیشنهاد به بنیاد علمیAlexander von Humboldt (Avh) کشور آلمان آغاز شده‌است؛ افزود: یکی از اهداف مهم اجرای این برنامه علمی، توسعه مجموعه آزمایشگاهی و طراحی و ساخت مکانیزم‌های مناسب جهت تست مدل مبدل‌های موج بودكه خوشبختانه محقق شد.
دكتر منصور زاده افزود: با دریافت گرنت تحقیقاتی مشترک با اعتبار 55 هزار یورو توسط آقای دکتر پرویزیان، از بنیاد علمی (Avh) ، در سال 2019 فعالیت‌های علمی و آزمایشگاهی در آزمایشگاه هیدرو دینامیک پژوهشکده علوم و فناوری های زیر دریا بر روی این پروژه آغاز شد و تا پایان سال 2022 میلادی ادامه خواهد داشت.
عضو هيئت رئيسه پژوهشكده علوم و فناوري زير دريا، با تأکید بر این مهم که تولید برق از امواج دریا در ردیف انرژی های سبز و پایدار شناخته شده‌است، خاطر نشان کرد: این امکان وجود دارد که با ساخت مبدل‌های موج در ابعاد بزرگ و ایجاد مزرعه‌ های بزرگ مبدل های امواج در دریا، برق مورد نیاز تجهیزات دریایی دور از ساحل و یا ایستگاه‌های دریایی را تأمین کرد.
وی با بیان اینکه یافته‌های علمی این طرح پژوهشی تا کنون درچند ژورنال معتبر علمی از جمله Renewable Energy و Ocean Engineering به چاپ رسیده‌است تصریح داشت: فناوری این مدل مبدل های انرژی موج پیش از این در انحصار چند کشور توسعه‌یافته از جمله آمریکا بود اما پیش‌بینی می‌شود، در آینده نزدیک با حمایت مراکز علمی و تحقیقاتی ایرانی و خارجی، زمینه‌های لازم جهت تجاری‌سازی مبدل موج توسعه‌یافته در ابعاد واقعی فراهم شود.
دكتر منصور زاده خاطر نشان كرد: دانش فني و ساخت اين مدل مبدل در بخش طراحی و ساخت و بهینه سازی بدنه ها و سيستم برداشت انرژي توسط تيم دانشگاه صنعتي اصفهان توسعه يافته است و در بخش لنگرگاهي اعضاي علمي دانشگاه هامبورگ مشاركت داشته اند.
شایان‌ذکر است در اجرای این برنامه علمی مشترک بین‌المللی، 2 نفر هیئت‌علمی ایرانی ،1 نفر هئیت علمی آلمانی ، 2 دانشجوي ايراني،2 دانشجوي آلماني و تعداد دیگری دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتي اصفهان مشغول به فعالیت شدند.
دکتر جمشید پرویزیان عضو هیئت‌علمی دانشکده مهندسي مکانیک و دکتر شهریار منصورزاده عضو هیئت‌علمی پژوهشکده علوم و فناوري زیر دریای دانشگاه صنعتی اصفهان با همکاری پرفسور الکساندر دوستر از دانشگاه هامبورگ با مشاركت دو نفر از دانشجویان نخبه و برتر دانشکده مکانیک ،گرایش ساخت و تولید، آقایان سعید رضایی و امیر رحیمی و دو دانشجوی کشور آلمان از دانشگاه هامبورگ، اعضای این طرح بین‌المللی دانشگاه صنعتی اصفهان هستند.
گفتنی است پژوهشكده علوم و فناوري زير دريا، از معدود مراکز تحقیقاتی در کشورمان است که قدم‌های مؤثری در زمینه تحقیقات حوزه مبدل‌های انرژی موج برداشته است. این پژوهشکده با ایجاد زیر ساخت هایی نظیر طراحی و ساخت تانک‌های موج در آزمایشگاه هیدرودینامیک خود و تربیت افراد متخصص در زمینه رفتار موج و نحوه برداشت انرژی از امواج زمینه‌های لازم را برای توسعه فناوری برداشت انرژی از امواج فراهم کرده‌است.

سایر تصاویر

مشاهده فیلم

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • آدرس های وب و ایمیل به صورت اتوماتیک به لینک تبدیل می شوند.
  • خطوط و پاراگرافها به صورت اتوماتیک جدا سازی می شود.
CAPTCHA
برای اطمینان از اینکه شما یک فرد حقیقی هستید و از ورود اسپمرهای خودکار جلوگیری شود.
جای خالی را پر کنید.